Víte, že vánoční cukroví se u nás začalo péct už v 16. století, a že nejde o typickou křesťanskou zvyklost? Tehdy, v době rané renesance, s touto tradicí začaly pohanské kmeny, které uctívaly vánoční svátky v jiné formě – jakožto oslavu zimního slunovratu. 23. prosinec představoval obrat ve vývoji zimního období, začal se prodlužovat den a zima se přehoupla do své druhé poloviny.
krabička na cukroví.jpg

Pečení cukroví souviselo s ochranou obydlí od temných sil. Zavěšovalo se na různá místa, např. na okna, nad dveře, ke stropu, a poblíž jídelního stolu. Cukroví také symbolizovalo dostatek potravy – úrody na polích, ovoce na stromech, a zdravé domácí hospodářské zvířectvo. Co se týče tvarů a druhů, peklo se nejčastěji cukroví připomínající zvířata a sluneční kotouč (kolečka).
vánoční cukroví.jpg


Z čeho se tehdy cukroví vyrábělo


Původní pohanské cukroví mělo spíš podobu sušeného ovoce, ořechů, medových sušenek. Tehdy neexistovala rafinace mouky a cukru, což ovšem představovalo významné zdravotní plus.

První klasické pečené výrobky pochází z druhé poloviny 19. století, a to už se běžně cukr vyráběl z cukrovky varným procesem. Chudé rodiny však byly odkázány na hnědý cukr nebo na melasu a tím pádem byli také chudí lidé podstatně zdravější, než lidé movití. Rafinovaný cukr a bílá mouka totiž přichází o většinu cenných živin.
příprava těsta.jpg


Kdy začít s pečením


Proces pečení souvisí s přípravou těsta a bývá to obvykle vždy na začátku adventu https://dccnet.cz/vanoce-nemusi-byt-ve-znameni-shonu . Většinou začíná celý proces již na konci listopadu. Vždy je lepší raději péct s předstihem a s přehledem, abychom měli jasno, které druhy a jaké množství se bude vyrábět. Některé cukroví je vhodné nechat uležet ve vlhké místnosti a v chladu, kde se dostatečně rozleží.

·         25 dnů před Štědrým dnem je ideální pustit se do vanilkových rohlíčků, perníčků, zázvorového pečiva a kokosových druhů.

·         14 dnů před Štědrým dnem pečeme linecká kolečka a vykrajované druhy.

·         7 dní před Vánoci bychom měli začít s nepečeným cukrovím a se světlými druhy z bílého těsta.

·         23. prosince se pak už peče jen vánočka.

Vánoční cukroví pekli pohané již v době renesance
3.7 (73.33%)3